9 начина за укрепване на имунната система

Написано от Support Releasit на

Вирусната инфекция може да ви забави няколко дни или дори няколко седмици. И тъй като сезонът на грипа е точно зад ъгъла, всички търсим начини да подсилим бързо имунната си система.   

Имунната ни система играе решаваща роля в защитата от инфекции. Забързаният съвременен начин на живот обаче може да ни изложи на въздействието на различни патогени, токсични вещества и свободни радикали. Те могат да причинят оксидативен стрес, който значително да влоши имунната ни функция.

Не само това, но и проучванията показват, че оксидативният стрес може да увеличи риска от хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и диабет.

Така че, за да се погрижим за цялостното си здраве в дългосрочен план, трябва да намерим начини да укрепим имунната си система. Имате нужда от помощ, за да започнете? Ето 9 начина за естествено укрепване на имунната ви система.  

Как да подсилите имунната си система

Ако се питате: "Как да изградя имунната си система по естествен начин?", ще Ви отговоря на този въпрос. Ето какво трябва да знаете.

  1. Тренирайте редовно

Упражненията с умерена интензивност, когато се правят редовно, могат да помогнат за засилване на имунния отговор на организма ви. Според проучвания упражненията могат да подобрят способността на организма да открива патогени и да произвежда нормален имунен отговор. По този начин имунната система може по-добре да наблюдава патогените и да се бори с инфекциите, преди те да причинят увреждане на тялото ви.

В едно проучване участниците, които са правили бързо ходене в продължение на 45 минути 5 дни в седмицата в продължение на 12 седмици, са имали по-малко болнични дни поради инфекции на горните дихателни пътища, отколкото групата, която не е правила упражнения.

Редовните физически упражнения помагат и за намаляване на оксидативния стрес, който е свързан с много заболявания. Изследователите предполагат, че това може да се дължи на факта, че редовните физически упражнения могат да повлияят на имунната система така, че тя да предпочита противовъзпалителните цитокини пред провъзпалителните цитокини.

За укрепване на имунната система експертите препоръчват поне 150 минути упражнения с умерена интензивност, като ходене, плуване, джогинг и лек туризъм. 

  1. Поддържайте здравословна диета

Поддържането на здравословен хранителен режим е един от най-добрите начини за укрепване на имунната ви система. Пълнозърнестите храни, зеленчуците, плодовете, бобовите растения и мазните риби осигуряват на тялото ви хранителните вещества, от които то се нуждае, за да функционира оптимално. Това включва и клетките на имунната ви система.

Здравословното хранене е богато на витамини, минерали и други микроелементи, които са от решаващо значение за имунния отговор. Например витамините А и D спомагат за увеличаване на броя на Т-клетките и В-клетките, които се борят с инфекциите. Микроелементите позволяват на имунната система да реагира ефективно срещу патогените и да ги разрешава бързо, за да се избегне хронично възпаление.

За сравнение, западната диета с високо съдържание на наситени мазнини, калории, добавени захари и сол се свързва с потисната или нарушена имунна функция. 

  1. Подобряване на здравето на червата

Знаете ли, че 70% от имунната ви система се намира в червата? Имунните ни клетки и чревният микробиом са дълбоко преплетени. Микроорганизмите в червата всъщност обучават имунните клетки и влияят на начина, по който те ще реагират.

Ако диетата ви е предимно с високо съдържание на мазнини, захар, животинско месо и преработени храни, това води до излишък на лоши бактерии. Това от своя страна стимулира възпалителния отговор и може да увеличи риска от автоимунни заболявания.

Така че, ако искате да научите как да направите имунната система силна, е жизненоважно да се погрижите за здравето на червата си. Здравословната диета, богата на фибри, хранителни вещества, антиоксиданти и полифеноли, ще насърчи балансирания микробиом. Можете също така да включите ферментирали храни или пробиотични добавки, за да поддържате оптимално здраве на червата.

 

  1. Осигурете си качествен сън

Сънят е необходим за регулирането на имунната система. Проучванията показват, че имунната система изпълнява определени функции в зависимост от деня. През нощта тя освобождава цитокини, които циркулират в цялото тяло, за да търсят вируси или инфекции.

Имунните клетки също така спират в лимфните възли, за да изградят имунологична памет - записват всички инфекции през деня. За да задейства тези действия, имунната система се ръководи от циркадния ритъм.

Това означава, че имунната система не може да извърши тези важни ремонтни дейности, ако не спите достатъчно. Поради това може да сте по-предразположени към инфекции, възпаления и хронични заболявания.  

Така че следващия път, когато ви се струва, че сънят не е задължителен, помислете отново. Всъщност тялото ви работи извънредно, докато спите. За да сте сигурни, че имунната ви система може да изпълнява основните си функции, експертите препоръчват да спите поне 7 до 9 часа.

  1. Останете хидратирани

Защо лекарите препоръчват да пиете много течности, когато сте болни? Може да не го осъзнавате, но водата играе голяма роля за укрепване на имунната ви система.

Кръвта, която се състои от 90% вода, е основната транспортна система на организма. В този смисъл водата е от съществено значение за пренасянето на витамини, минерали и други хранителни вещества до различни части на тялото. Това позволява на тъканите и органите ви да функционират оптимално, като по този начин стават по-малко податливи на заболявания или инфекции.Водата също така спомага за премахването на бактериите и токсините от тялото чрез потта. Това пречи на патогените да се превърнат в пълноценни инфекции.Така че, ако искате да укрепите имунната си система, пийте достатъчно вода или течности ежедневно.

  1. Избягвайте алкохола

Според проучванията консумацията на алкохол може да наруши имунните пътища. Това се отразява на способността на организма да се защитава от инфекции и затруднява възстановяването на тъканни увреждания.

В червата алкохолът може да намали и микроорганизмите, необходими за развитието на имунната система. Той може да увреди чревната бариера, позволявайки на патогенни бактерии да навлязат в кръвния поток и да инфектират тъкани или органи.

Ако искате да засилите имунната си система, може би е най-добре да избягвате алкохола. В противен случай се уверете, че пиете в умерени количества.

  1. Управление на стреса

Хроничният стрес може да повлияе на имунната ви функция. Въпреки че точните механизми все още не са напълно изяснени, проучванията са установили, че стресът едновременно стимулира и потиска имунната система. Това води до промени в секрецията на цитокини, които след това увеличават уязвимостта на човека към инфекции и заболявания.

Хроничният стрес може също така да окаже косвено влияние върху имунната функция. Стресът може да ни накара да се храним с нездравословни храни, да пием повече алкохол и да спим по-малко. Тези фактори също могат да повлияят на имунната функция и да предизвикат възпаление.

Ето защо е важно да вземете мерки за намаляване на нивата на стрес. Проучванията са установили, че практиките за осъзнатост, като дълбоко дишане, медитация и йога, могат да помогнат за намаляване на стреса и да подобрят качеството на живот. Това може да бъде и толкова просто, колкото да прекарвате време с близките си, да се занимавате с приятни хобита или да слушате музика. 

  1. Практикувайте хигиена на здравето

Пандемията COVID-19 ни научи колко бързо могат да се разпространяват вирусите. А с наближаването на грипния сезон трябва да вземем допълнителни мерки, за да ограничим излагането си на вируси, бактерии и патогени.

Здравето и хигиената винаги вървят ръка за ръка. Практикуването на здравословни хигиенни навици също може да намали натоварването на имунната ви система. Това включва миене на ръцете преди хранене, покриване на устата, когато кихате, подрязване на ноктите, избягване на докосването на лицето и дори носене на маска, когато отивате на места с много хора.

Това са важни стъпки, които трябва да предприемете, ако искате да избегнете инфекции. Не става въпрос само за това да предпазите и себе си. Тъй като вирусите са склонни да се разпространяват в затворени пространства, тези здравословни навици ще предпазят близките ви от вируси и инфекции.

  1. Включете билкови чайове

Употребата на чай винаги е била една добра превантивна мярка срещу гриповете още от векове наред. В днешните времена все повече се нуждаем от свойствата на билките при засилване на имунитета. Чая на Нутера съдържа всички нужни билки подходящи за засилване на имунитета и е превантивна мярка срещу вируси. Може да се използва като имунен бустер преди или по време на заболяване.

 

9 начина за укрепване на имунната система

RSS

Featured product

18.90 лв 26.90 лв

Продукта на склад Само 0 са останали на склад Продуктна не е наличен Продуктна не е наличен

Чаят за имунитет от Nutera е чудесно средство за стимулиране на собствените защитни сили на организма по абсолютно естествен път. Комбинираните в състава му оптимални количества черен бъз, бял трън, гръмотрън, омайниче, глухарче, шипка, черен кимион и семена и листа от коноп засилват съротивителните механизми в организма и действат:

  • Укрепващо
  • Стимулиращо
  • Противовирусно
  • Антибактериално
  • Защитно

Имуностимулиращият чай от Nutera е за хора, които се разболяват или настиват често, притесняват се от сезонните настинки и грипове, имат чест контакт с болни хора или имат нужда от стимулиране на естествената си защита срещу евентуално разболяване.

Чаят за имунитет от Nutera е отлично решение, защото се отличава със:

  • 100% натурални съставки
  • Без добавки, ГМО или консерванти
  • Производство по най-съвременните технологии
  • Съответствие с всички регламентирани правила на създаване

Чаят за имунитет от Nutera e подходящ за хора, които:

  • Често настиват
  • Са изложени на силно влияние от различни вируси и простудни заболявания